Верски објекти

Антропогене знаменитости

Верски објекти

Храм светог Великомученика Димитрија –  налази се у центру Лајковца. Године 1963. завршени су радови на изградњи цркве која припада Епархији ваљевској Српске православне цркве.

Црква Светог Димитрија – у селу Маркова црква се налази стара црква Св Димитрија, која је одавнина позната као „Маркова црква“ па је по њој и цело село добило име. Према сачуваном предању у средњем веку у овом ограничном подручју цркву је сазидао неки војвода Марко, па је добила име „Маркова црква“.

Храм Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца један је од старијих активних храмова у Епархији ваљевској, подигнут 1874. године и припада тамнавском намесништву. И налази се у селу Степању. Постоји предање о племићима који су првобитну цркву градили у време пред Косовски бој. У њој је иконописао Петар Николајевић – Молер, а чува се и резбарени крст Хаџи Рувима, који је од непроцењиве вредности. Ту је и гроб Васиља Павловића –  војводе Карађорђевог и чесма хајдука Лауда. Место је интересантно за вернике али и за историчаре уметности, публицисте и истраживаче.

Цркву Архангела Михајла у Јабучју – Нова модерна црква рађена по пројекту архитекте Зорана Буднало поред старе базиличне цркве, делом од надгробних споменика посебно у темељима. У порти има и старих стећака. Сваке године 21. новембра свечано се обележава Сабор Светог архангела Михаила. Црква Светог Архангела Михаила у Јабучју је под заштитом Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Спомен црква св. Ђорђа – У Ћелијама надомак Лајковца, црква је саграђена у периоду од 1923. до 1924. године као костурница са око 7.000 палих српских и аустроугарских бораца. Подигнута је на остацима старијег храма. У криптама испред западног улаза и у наосу цркве похрањене су кости бораца изгинулих током Колубарске битке. Током 14. и почетком 15. века на овом месту подигнут је мањи манастирски комплекс састављен од једнобродне цркве и неколико зграда.