Манастири

Антропогене знаменитости

Манастири

Манастир Светог Ђорђа – У селу Боговађа манастир је на старим темељима подигао јеронах Мардарије Јоксимовић 1543.године. Манастир је осам пута рушен и паљен од стране Турака.

У време турске владавине манастир Боговађа био је главни фактор очувања српске културе, вере и традиције. Први помен школства на територији општине Лајковац односи се на школу у манастиру Боговађа и потиче из 1796.године за време архимандрита Хаџи-Рувима Ненадовића.

Дуго је био старешина манастира и водио школу резбарства, иконописања и сликарства. Године 1803. у Боговађи одржан је састанак кнезова и виђенијих људи тадашње Србије на коме је одлучено да се диже буна  против Турака, док је Хаџи Рувим погубљен.

Исте године заседао је и Правитељствујушчи совјет сербски. У манастирском комплексу налази се Хаџи Рувимов конак у којем је совјет заседао. У олтару цркве Св Геогрија обновљене 1967. године чувају се две велике иконе Христа и Богородице.

Манастир има и јеванђеље штампано у Москви 1730.године а чувају се и два стара рукописа. Недалеко од манастира је и Хаџи Рувимова чесма чија вода има лековито дејство.