Манифестације

Манифестације

Улица отвореног срца

Улица отвореног срца је традиционална манифестација која се одржава у центру Лајковаца на платоу испред градске куће. Улица отворног срца је посвећена деци и базирана искључиво на дечјем програму (представе, кловнови, слатки програм.). Организатори манифестације су: Општина Лајковац, Културни центар „Хаџи Рувим“, ПУ „Лептирић“ и Туристичка организација општине Лајковац.

Свети Сава школска слава

Свети Сава школска слава – Традиционална манифестација која се одржава у просторијама средње школе „17.септембар“ 27. јануара и посвећена је Светом Сави, а програм изводе ученици школе као и глумци ангажовани за дати програм.

Дани воденице на Колубари и Топлици

Дани воденице на Колубари и Топлици – Туристичка организација општине Лајковац је организатор свих активности посвећених „Данима воденица“. Ова манифестација почиње код Јолића воденица.  Тада сликари, песници, фотографи стварају, говоре, изводе и излажу радове на тему воденица. Музичко сценским програмом, посвећеним воденицама манифестација почиње 15. јула. Истог дана почиње уметнички караван „Исток-запад Лајковачком пругом“ где мултимедијални уметници учествују или стварају инспирисани мотивима из наше општине.

Мајски сусрети на Колубари

Мајски сусрети на Колубари је манифестација мултимедијалног карактера и одржава се у периоду од 30. априла до 3. маја. Уз учешће песника, афористичара, ликовних уметника, музичара, туристичких радника, јавних личности из земље и иностранства, у оквиру ове манифестације одржава се и ревија виолине „Златно гудало“ која подразумева ангажовање оркестра и музичких стручњака али и аматера.

Ова манифестација је годинама уврштена у календар манифестација Туристичке организације Србије, као ауторска манифестација Туристичке организације општине Лајковац.

Риболовачки котлић

Риболовачки котлић – Туристичка организација општине Лајковац својим учешћем подржава гастрономску манифестацију „Риболовачки котлић“ традиционално такмичење у пецању и кувању рибље чорбе, која се одржава 8. јула на реци Колубари код Риболовачког дома у организацији општинске организације спортских риболоваца Шаран.

Како је манифестација забавног и такмичарског карактера за посетиоце је организовано традиционално такмичење у пецању (слободни стил и пловак) за пионире и сениоре као и такмичење у припремању рибље чорбе.

Колубарски котлић

Колубарски котлић – Колубарски котлић се организује сваке године недељу дана пре градске славе – Огњене Марије. Реч је о ревији кулинарског мајсторства такмичарског и забавног карактера.

Изложба приплодних говеда сименталске расе

Изложба приплодних говеда сименталске расе – Изложба приплодних говеда сименталске расе је манифестација од значаја који превазилази оквире општине и региона, а траје већ 40 година. Манифестација се одржава на православни празник Крстовдан.

Стазама Колубарске битке

Стазама Колубарске битке – у сарадњи са ПСД Ђира из Лајковца Туристичка организација учествује у реализацији културно-историјске руте која има за циљ да повеже локалитете који су имали значајну улогу у Првом светском рату, када се на овим просторима водила знаменита Колубарска битка.

Највеће борбе вођене су на локалитету Враче брдо, док су посмртни остаци српских војника страдалих на Враче брду сахрањени у спомен костурници, цркви у Ћелијама. Манифестација окупља више стотина учесника широм Србије и региона.